האזינו - עצות
- נעמי עיני
- 21 בספט׳ 2018
- זמן קריאה 2 דקות
פרשת השבוע עשירה במסרים ובדימויים ומצויה בה גם מידה רבה של שיפוטיות המופנית כלפי עם ישראל וכלפי הגויים.
" כִּי-גוֹי אֹבַד עֵצוֹת, הֵמָּה; וְאֵין בָּהֶם, תְּבוּנָה." (דברים ל"ב, כ"ח) פסוק זה כוון, על פי מפרשים שונים, לאויבי עם ישראל, אך דברים דומים נאמרו גם ביחס אלינו: " דּוֹר עִקֵּשׁ, וּפְתַלְתֹּל... עַם נָבָל, וְלֹא חָכָם... כִּי דוֹר תַּהְפֻּכֹת הֵמָּה" (שם, ה'-ו')
כאשר קראתי פסוקים אלה, חשבתי לעצמי, כמה קשה להיות אובד עצות, לא לדעת מה להחליט וכיצד לפעול במצבים שונים בחיים, וקשה שבעתיים לראות את אהובינו וילדינו בפרט (בכל גיל) כשהם נתונים בדילמה קשה, בצומת דרכים או בבעיה ומתקשים למצוא כוון ודרך.
כהורים וכבני אנוש יש לנו נטייה - לייעץ. קשה לרובנו לשהות בתוך חוויה של כאב ואי ידיעה, ואנו נזעקים מיד לתת עצה ולספק מענה לצורך/לחסך אותו זיהינו (לא תמיד במדויק) אצל אחרים. אימהות צעירות מספרות לי על התערבות חברתית הגובלת בחודרנות ביחס לאופן בו הן מאכילות, מניקות, משכיבות ומחנכות את ילדיהן. רווקים ורווקות – קצה נפשם בחוות דעת והמלצות (הניתנות מטוב לב), ומתבגרים מבקשים: "רק אל תתחיל/י עם סיפורֵי "כשאני הייתי בגילך.."
לעיתים, נוסף על הנטייה הבסיסית לייעץ, אנו פועלים מתוך מחשבה שיפוטית לפיה ילדינו אינם רואים נכוחה את המציאות ובשל כך הם מסתבכים וטועים וסובלים. אנו סבורים, לתומנו, שאם רק נסביר ונפקח את עיניהם, או אם נעניש או נאמר להם מה עליהם לעשות ואיך ומתי, הרי שהקושי ייפתר. " הַאֲזִינוּ!" אנו תובעים מהם..." הַאֲזִינוּ!"
והם – מרוב עצות, נסתמות אוזניהם ובוחרים להתנגד: "וַיִּשְׁמַן יְשֻׁרוּן וַיִּבְעָט" (שם, ט"ו)... ואנו מתוסכלים מאוד.
"הַאֲזִינוּ הַשָּׁמַיִם, וַאֲדַבֵּרָה; וְתִשְׁמַע הָאָרֶץ, אִמְרֵי-פִי." (ל"ב, א'). בשירה שלפנינו, משה רבנו, עבד ה' ושליחו הנאמן אינו פותח בפניה ישירה אלינו, ההורים והבנים הנבוכים, אלא לטבע מסביב. ייתכן ויודע הוא שישנו סיכוי גדול, שלא נקשיב לדברי התוכחה והמוסר שיאמרו לנו ישירות - מרוב אימה או בושה או עקב צורך פסיכולוגי בנפרדות והגדרה עצמית או אפילו מתוך קשיוּת לב...
בתבונתו, כך מבין משה, העניק אבינו שבשמים ליופי וגם לכאב של העולם, לעוצמת הרקיע ולאתגרי הארץ הזדמנות לשמש ערוץ תקשורת ופתח, דרכו נפגוש בבורא העולם, נקשיב ונפָּתַח, ואולי אף נעז להתקרב.
Comments