פרשת כי תצא - גונב נפש
- נעמי עיני
- 23 באוג׳ 2018
- זמן קריאה 2 דקות
יש שאנו קוראים פסוקים ומתפתים להניח להם או לפטור עצמנו מהם, בטענה שהם אינם רלבנטיים לתקופה בה אנו חיים. בטוחני עם זאת, שגם, ואולי דווקא בהם, מצויות משמעויות ותובנות עמוקות שהן חסינות מפני הִשתנות האופנוֹת והזמנים. "וּשְׁמַרְתֶּם אֶת חֻקֹּתַי וְאֶת מִשְׁפָּטַי אֲשֶׁר יַעֲשֶׂה אֹתָם הָאָדָם וָחַי בָּהֶם..." נכתב בספר ויקרא (י"ח , ה'), תורת חיים קיבלנו ומשימתנו, לתפישתי, היא לעמול ולחשוף את ההכוונה והמסרים הטמונים בה והמתאימים גם עבורנו, "כאן ועכשיו".
פסוק מאתגר שכזה, מופיע בפרשה שלנו : "כִּי-יִמָּצֵא אִישׁ, גֹּנֵב נֶפֶשׁ מֵאֶחָיו מִבְּנֵי יִשְׂרָאֵל, וְהִתְעַמֶּר-בּוֹ, וּמְכָרוֹ--וּמֵת הַגַּנָּב הַהוּא, וּבִעַרְתָּ הָרָע מִקִּרְבֶּךָ." (דברים, כ"ד,ז')
הנה לפנינו מציאות של גניבת אדם, התעללות בו ומכירתו. הדהוד רחוק מתקופת סחר העבדים, או תזכורת מזוויעה מאזורי מלחמה מופקרים או מקיום תחת ישויות מדיניות מדכאות הנשלטות בידי עריצים. מה לזה ולנו?
אבקש לגלות בכתוב רובד נוסף של גניבת נפש. כוונתי למצבים המתקיימים בסביבתנו הקרובה, בו אישיותו (נפשו ושכלו) של האדם נשלטת ע"י אדם אחר או ע"י גורמים שונים (חומרים כימיים, טראומה, פגיעה מינית, אלימות פיסית ומילולית, מחלת נפש, לחץ חברתי, סחיטה, ומצוקה רגשית), עד שאינו יכול לחשוב ולתפקד באופן עצמאי. מבט רחב יותר יכול לזהות גם בהתמכרות של כולנו למדיה ובפרט לטלפונים ה"חכמים" ולרשתות החברתיות - גורם סיכון ומקור ל"גניבת הנפש" באמצעות עיצוב המחשבה, ניהול הזמן וההתנהגות.
כידוע, מדינת ישראל, דאגה לעגן בחוק את חובת הדיווח לגבי התעללות בקטינים ובחסרי ישע ואולם מעבר לכך, ישנם מקרים, בהם הנפגע הוא אדם בוגר ולעיתים הוא אף זה "שגונב את נפשו" מעצמו. מה חובתנו המוסרית כלפיו?
קריאה בפרשת השבוע מלמדת אותנו שאיננו חיים לבד וחיינו, חיי קהילה והֶקשר. הכתוב מעיד על קיומם של יצרים, התנהגויות אימפולסיביות ומִנעד רחב של רגשות ומערכות יחסים, ומציג בפנינו סוגיות אתיות ומוסריות מורכבות.
"... וּמֵת הַגַּנָּב הַהוּא, וּבִעַרְתָּ הָרָע מִקִּרְבֶּךָ." שתי תגובות אין המקרא סובל - היסוס והתעלמות. חובה עלינו להביא ל"חיסולו" של הגנב, להתרחק בעצמינו ולהרחיק אחרים מגורמי סיכון והתמכרות.
ובאשר לאח/לנפש שנגנבה, חזרתו/ה מותנית במבט נוקב וחומל ובפעולה שתנבע מתוך הפנמה של תחושת ערבות הדדית.
Comments